Сърцето ви има нужда от кислород, за да оцелее. Инфарктът (миокардният инфаркт) настъпва, когато кръвният поток, който доставя кислород до сърдечния мускул, е сериозно намален или спрян изцяло.

Това се случва, когато коронарните артерии, които снабдяват сърдечния мускул (миокарда) с кръв, станат стеснени поради натрупване на мазнини, холестерол и други вещества, които общо наричаме плака. Този бавен процес се нарича атеросклероза.

Когато плака в артерия на сърцето се отчупи, около нея се образува тромб. Този тромб може да блокира кръвния поток през артерията към сърдеяния мускул.

Исхемията е състояние, при което кръвният поток (и следователно притокът на кислород и хранителни вещества) се ограничава или намалява в част от тялото. Сърдечната исхемия представлява намален кръвен поток и кислород към сърдечниямускул. Когато настъпва повреда или смърт на част от сърдечния мускул (миокарда) поради исхемия, това се нарича миокарден инфаркт (МИ).

Сърдечно-съдовите заболявания са основната причина за смърт по света. През 2019 година се оценява, че 32% от всички смъртни случаи по света се дължат на сърдечно-съдови заболявания. От тези смъртни случаи 85% се дължат на миокарден инфаркт и мозъчен инсулт.

Ще има ли предупреждение?

Процесът на атеросклероза може да няма симптоми в началните си стадии. Но когато коронарна артерията се стесни с над 70%, може да се появят мускулни болки или спазми, когато тъканите се нуждаят от повече кислород, отколкото получават.

Когато коронарната артерия се стеснява и ограничава кръвния поток, други близки кръвоносни съдове, които подпомагат сърцето, понякога се разширяват, за да компенсират намаления приток на кръв, което може да обясни защо няма предупреждаващи сигнали.

Такава мрежа от разширени близки кръвоносни съдове се нарича колатерална циркулация и тя помага някои хора да се предпазят от сърдечни пристъпи, като доставя необходимата кръв до сърцето. Колатералната циркулация може да се развие и след сърдечен инфаркт, за да помогне на сърдечния мускул да се възстанови.

Сърцето за постоянно ли е увредено след инфаркт?

Когато настъпи миокарден инфаркт, сърдечният мускул, който е изгубил кръвоснабдение, започва да се уврежда. Увреждането на сърдечния мускул зависи от размера на областта, снабдявана от засегнатата артерия, и времето между загубата на кръвоснабдяване и лечението.

Сърдечният мускул, увреден след инфаркт образува скарификационна тъкан. Обикновено отнема няколко седмици за сърдечния мускул да се излекува. Продължителността зависи от степента на нараняване и скоростта на излекуване.

Сърцето е здрав орган. Въпреки че част от него може да бъде сериозно наранена, останалата част на сърцето продължава да работи. Но поради увреждането, сърцето може да бъде ослабено и да не може да изпомпва толкова кръв, колкото обикновено.

С правилното лечение и промени в начина на живот след миокарден инфаркт, е възможно да се ограничи или предотврати допълнителното увреждане.

Всяка гръдна болка ли е миокарден инфаркт?

Не. Но ако имате болка или дискомфорт в гърдите, незабавно потърсете медицинска помощ!!! Един често срещан тип болка в гърдите се нарича стенокардия или ангина. Това е повтарящ се дискомфорт, който обикновено продължава само няколко минути. Стенокардията се получава, когато сърдечния мускул не получава необходимото снабдяване с кръв и кислород и е сигнал, че има повишен риск от сърдечен пристъп.

Разликата между стенокардия и инфаркт е, че пристъпите на стенокардия не увреждат перманентно сърдечния мускул.

Каква е разликата между инфаркт и сърдечен арест?

Хората често използват тези термини, за да опишат едно и също нещо, но те са коренно различни събития.

Инфаркт е, когато кръвният поток към сърцето се блокира. Това е проблем с циркулацията.

При внезапен сърдечен арест, сърцето внезапно спира да бие. Внезапният сърдечен арест обикновено е проблем с електрическата система на сърцето и ритъма, причинено от аритмии. Обичайна и потенциално смъртоносна аритмия е камерната фибрилация. Това се случва, когато камерите на сърцето внезапно започват да бият хаотично и не изпомпват кръв.

Инфарктът може да предизвика камерна фибрилация, която от своя страна да доведе до внезапен сърдечен арест. Смъртта може да настъпи в рамките на минути след спирането на сърцето.

Своевременно и качествено оказаната първа помощ увеличава шансовете за преживяване на сърдечен арест.

ERC 2021 Guidlines

Основно поддържане на живота