бедствия аварии зимна обстановка

Необходимо е да се следи метеорологичният бюлетин, предаван по радиото и телевизията. Отложете пътуването, ако не е наложително, част от пътищата ще се окажат затворени поради навявания.

Ако непременно трябва да тръгнете, за предпочитане е да се пътува с влак. Облечете топли дрехи, изберете подходящи обувки и ръкавици, сложете храна и вода в чантата си.

Ако все пак решите да пътувате с автомобил, той трябва да има радиоапарат. Носете със себе си зареден мобилен телефон. Проверете дали имате достатъчно гориво, въже, лопатка, фенерче, брадвичка. Гумите не трябва да са износени, добре е да са зимни. Носете вериги.

Изберете първокласни пътища, макар и да пътувате повече километри, те се разчистват от навяванията с предимство.

Ако по пътя се натъкнете на затрупани автомобили, маркирайте мястото и съобщете на органите на Пътна полиция, Пътни служби или на Гражданска защита.

Когато трябва да се придвижите пеша, екипирайте се с подходящи обувки, дрехи и ръкавици. Носете мобилен телефон, радио и фенерче. Избягвайте да се движите поединично, вървете далеч от сгради, стълбове, електропроводи и дървета.

В населените места се обърнете за помощ към административните власти на съответното кметство, дежурните органи на Гражданска защита, МВР или Пътни служби. Следете по радито указанията на Гражданска защита.


бедствия аварии зимна обстановка

Информацията, предоставена на тази уебстраница, има само образователен характер и не може да замени професионален съвет, консултация или лечение. Авторите на материалите не носят отговорност за каквито и да било действия, предприети въз основа на информацията, предоставена на този уебсайт. Всяка кризисна ситуация и бедствие са уникални, и се препоръчва да се консултирате с квалифициран здравен или кризисен специалист за персонализиран съвет и ръководство. Уебсайтът не носи отговорност за евентуални загуби, вреди или пропуски, произтичащи от използването на предоставената информация. Потребителите се приканват да проверяват актуалността на предоставената информация и да се консултират с авторитетни източници при необходимост. Уебсайтът не гарантира точността, пълнотата или актуалността на информацията и не носи отговорност за евентуални пропуски или грешки в съдържанието.